Dnes je: utorok 18.01.2022 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Pranostika na dnes: Januárové dažde, siatinám nešťastie.

Aj v zmrzlinách môžu číhať baktérie

Úrad verejného zdravotníctva vykonával v týchto dňoch kontrolu v predajniach zmrzliny a cukrárňach. A čo kontrolóri zistili?

 

Spolu bolo odobraných a laboratórne vyšetrených 622 vzoriek cukrárskych výrobkov a zmrzliny. Z uvedeného počtu nevyhovelo 30 vzoriek cukrárskych výrobkov z dôvodu zistenia: nadlimitný počet koliformných baktérií a koagulázopozitívnych stafylokokov, zvýšený počet kvasiniek a plesní a 1 vzorka pre prítomnosť Bacillus cereus.

 

Zároveň nevyhovelo 43 vzoriek zmrzliny – zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae. Pri kontrolách bolo spolu odobraných 644 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 64 sterov nevyhovujúcich (jednalo sa o stery z rúk pracovníkov, pracovného oblečenia, váhy, pracovného stola na plnenie cukrárskych výrobkov, nerezovej tácky, metličky na šľahanie, noža na krájanie cukrárskych výrobkov, naberačky na zmrzlinu a výrobníka na zmrzlinu) z dôvodu zistenia: prekročené množstvo koliformných baktérií, kvasiniek, prítomnosť Enterobacter, E. Coli, Enterococcus sp., Staphylococcus sp., Streptococcus faecalis, Pseudomonas spec. a Citrobacter  freundii. 

 

Prinášame zoznam zistených nedostatkov v Bratislave:

 

Cafe Milano – cukráreň,  OC Centrál,  Metodova 6,  Bratislava

 

- nevyhovujúci ambulantný predaj zmrzliny vyrobenej studenou cestou v OC Centrál (nechránený mobilný vozík bez napojenia na tečúcu pitnú vodu,  - porcovacie náradie uchovávané v stojatej vode, - označovanie  alergénov u cukrárskych výrobkov a zmrzlín,

 

- uložené opatrenie podľa § 20 ods. 9 zák. č. 152/1995 Z.z. – pozastavenie prevádzky ambulantného predaja zmrzliny, (opakovanou kontrolou nezistený predaj) 

 

- zabezpečiť označovanie alergénov, 

 

Kaviareň Julius Meinl,  OC Centrál,  Metodova 6, Bratislava

 

- nevyhovujúca teplota pri vystavovaní cukrárskych výrobkov v chladiacej vitríne, 

 

- zistený nedostatok bol odstránený v priebehu kontroly, 

 

Cukrárska výrobňa s cukrárňou  Lőrinc,  Krajná ul.,  Bratislava

 

- pri kontrole nebol        predložený monitoring teplôt chladiacich a mraziacich zariadení (doložený dodatočne), - priemyselne vyrobená zmrzlina nebola označená dátumom otvorenia, - porcovacie  náradie na zmrzlinu bolo uchovávané v nádobe so stojatou vodou, - nevyhovujúce skladovanie surovín v mraziacom zariadení (orechy), 

 

- zistené nedostatky  budú prerokované s prevádzkovateľom, 

 

Cukráreň Ludvík, Jungmanova 16/18, Bratislava

 

- 3 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov (koliformné baktérie),

 

- bude vykonaná následná kontrola s uložením opatrení,

 

Cukráreň Labužník,  Nám. hraničiarov 8/A, Bratislava

 

- 3 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov (koliformné baktérie),

 

- bude vykonaná následná kontrola s uložením opatrení,

 



Autor: Petrzalcan | 08.07.2013 | zobrazené: 2363 x |


Podobné články

• Prihlásenie sa na očkovanie je ľahké (05.12.2021)
• Ako zvýšiť zlepšiť svoju imunitu (27.08.2021)
• V očkovacích centrách Bratislavského kraja očkujú v maximálnej miere (10.05.2021)
• Očkovanie proti kliešťom (06.05.2021)
• Kde sa dá otestovať? (05.04.2021)

Komentáre

FOTOGALÉRIA

BS8 Hřbitov

ANKETA

Bude tento rok lepší ako rok 2021?

Áno, určite
(20)

Skôr nie
(11)

Určite nie
(16)

O 50% lepší
(20)


spolu 67 hlasov
/