Dnes je: utorok 11.12.2018 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Dnes je Medzinárodný deň vysielania pre deti, Medzinárodný deň hôr i Medzinárodný deň solidarity so ženami a deťmi Afriky

Čo s medvedím cesnakom

Už v Petržalke vykukol spod zeme. Ešte ním nevonia celý les, ešte mu kraľujú snežienky, ale čoskoro prevezme vládu on. Medvedí cesnak. Bol jednou z prvých jarných byliniek využívaných po dlhých zimných mesiacoch na zlepšenie zdravia, posilnenie imunity a spestroval jarnú kuchyňu našich starých mám.

Prečo vôbec táto bylinka dostala názov po medveďovi? Údajne, sa vysilené medvede po  zimnom spánku vrhli práve na tieto listy a tak začali ľudia skúmať ich účinky.

Dnes už vieme, že Medvedí cesnak je výborný na znižovanie vysokého tlaku a cholesterolu, tak ako klasický cesnak. V ľudovom liečiteľstve sa používal na jarnú detoxikáciu- očistu krvi po zime. Má tiež dobré účinky na trávenie, preto bol využívaný pri hnačkovitých ochoreniach, problémoch so žalúdkom a trávením.

Dnes už vieme aj o jeho reologických vlastnostiach, zlepšuje prúdenie krvi čo sa využíva pri ochoreniach žíl, pri trombóze a pomáha aj pri ochoreniach dýchacích ciest, prečisťuje naše obličky.

Medvedí cesnak, aj klasický cesnak, majú potvrdené antibakteriálne účinky. Fungujú ako prírodné antibiotikum. Preto ich ľudia od dávna využívali pri rôznych ochoreniach. Napríklad v období chrípok, či iných ochorení dýchacích ciest, pri dlhotrvajúcich ochoreniach mandlí, ale aj pri kožných chorobách. „Dedinčania žuli listy medvedieho cesnaku, lebo tak dezinfikovali ústa. Cesnak vyštípal drobné ranky v ústach, posilňoval ďasná, zabíjal neželané baktérie,“ hovorí lekárka Iveta Plšeková.

Užívať by sa mal aj na celkové posilnenie imunity. Rieši aj  problémy s nespavosťou, dajte si pred spaním za lyžičku extraktu vyrobeného z neho.

Tu je recept na spomínaný extrakt: Naplňte fľašu listami medvedieho cesnaku. Potom k nemu pridajte čistý alkohol, najlepšie vodku. Takto to odložte na tmavé miesto na dva týždne a potom preceďte. Môžete ho takto užívať vnútorne, i na vonkajšie problémy.

Uchovať si môžete i samotnú šťavu, ktorú pripravíte odšťavením v odšťavovači. Takto ju odložte do chladničky pri teplote 4 stupne. Keď sa oddelí usadenina, používajte len číru, nažltlú časť. Tá sa môže tiež zmiešať s alkoholom a používať na dezinfikovanie rán.

V kuchyni nájde medvedí cesnak široké uplatnenie. Ako plnka do mäsa ( kuracie rezne plnené medvedím cesnakom), ako príloha k mäsa vo forme dusenej, či ako doplnok šalátu. Dá sa z neho uvariť výborná polievka, výborný je recept na halušky s medvedím cesnakom, alebo si z neho vyrobte doma pesto či iné pomazánky.

 



Autor: Petrzalcan | 22.03.2018 | zobrazené: 386 x |


Podobné články

• Diabetes ohrozuje každú rodinu (14.11.2018)
• V Bratislave je opäť smogová situácia spôsobená ozónom (14.09.2018)
• Melón ako ideálna letná zelenina (30.08.2018)
• Prevencia srdcovocievnych chorôb na Slovensku (06.08.2018)
• Ako prežiť v horúčavách (01.08.2018)

Komentáre

FOTOGALÉRIA

Chorvátske rameno

ANKETA

Ste spokojní s výsledkami volieb?

Áno, maximálne
(36)

Viac menej áno
(21)

Viac nie ako áno
(22)

Nie, som sklamaný/á
(26)


spolu 105 hlasov
/