Dnes je: streda 26.01.2022 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Pranostika na dnes: Svätý Pavol jasný, prináša rok šťastný.

Gaštany chutia i liečia

Jeseň, žlté listy, tekvice, jablká, hrozno, gaštany....Kto by ich nepoznal? Kto by ich nemal rád?

Jesenný večer, hmla a vôňa pečených gaštanov patria k sebe. Aj vianočné trhy a ich omamná vôňa, mrazom vyštípané líca a ruky skrehnuté. Gaštany vedia pomôcť aj tu.
Najstaršie zmienky o výskyte tejto rastliny pochádzajú z doby bronzovej. Údajne zo Stredomoria a severnej Afriky. Jedlé gaštany vraj na juh Slovenska priniesli Turci počas stredovekých nájazdov. Iné zdroje zas tvrdia, že to boli Rimania už pred takmer dvomi tisícročiami.

Na Slovensku je dnes najväčšou gaštanica v okolí Modrého Kameňa. Žiaľ, za posledné roky sa borí s obrovskými problémami. Stromy totiž napadla huba spôsobujúca rakovinu kôry. Hrozilo, že do desiatich rokov by tam nezostal ani jediný zdravý gaštan.

Mestská samospráva Modrého Kameňa získala grant, vďaka ktorému sa podarilo ošetriť veľkú časť stromov. Stále totiž chýbajú peniaze na dokončenie celého ozdravného projektu.

Gaštany považuje za liečivé aj čínska medicína. Výborné sú podľa nej na posilnenie kĺbov a kostí, zvýšenie vitálnej energie a vytrvalosti organizmu, a obnovu činnosti obličiek.

Ľudoví liečitelia ich priaznivé účinky využívajú pri poruchách krvotvorby, či kardiovaskulárnych poruchách. Vynikajúce účinky im tiež pripisujú pri zlepšení kvality vlasov a kože. Pokrmom dodávajú gaštany sýtosť vďaka obsahu škrobu, bielkovín a sacharózy, aj preto ich nemožno označiť za diétne.

Obsahujú tiež také množstvo vitamínu C ako citróny. Takisto sú zdrojom vitamínu B1, B2 a E, no a netreba zabúdať ani na minerály ako vápnik, horčík, zinok, draslík, železo a fosfor. Vhodné sú aj pre diabetikov a tiež celiatikov – neobsahujú totiž lepok, ďalej pri chudokrvnosti, ale aj pri celkovom vyčerpaní. Čaj z listov gaštana jedlého pomáha pri astme a pľúcnych chorobách, a kôra zo stromu pôsobí ako liek proti hnačke.
Na Slovensku sú v obľube vo forme gaštanového pyré. Používajú sa do plniek, krémov,  do torty, či rolády.



Autor: Petrzalcan | 16.10.2013 | zobrazené: 2726 x |


Podobné články

• Prihlásenie sa na očkovanie je ľahké (05.12.2021)
• Ako zvýšiť zlepšiť svoju imunitu (27.08.2021)
• V očkovacích centrách Bratislavského kraja očkujú v maximálnej miere (10.05.2021)
• Očkovanie proti kliešťom (06.05.2021)
• Kde sa dá otestovať? (05.04.2021)

Komentáre

FOTOGALÉRIA

Chorvátske rameno

ANKETA

Bude tento rok lepší ako rok 2021?

Áno, určite
(23)

Skôr nie
(11)

Určite nie
(17)

O 50% lepší
(23)


spolu 74 hlasov
/