Hygienici si v predvianočnom období posvietili na predajcov na vianočných trhoch a to nielen v Bratislave, ale aj v iných veľkých Slovenských mestách.
Kontrolovali označovanie cukrárskych výrobkov, ako aj na manipuláciu, prípravu a podávanie obľúbených vianočných pokrmov. Celkovo vo všetkých krajoch, kde sa do polovice decembra konali tieto podujatia, skontrolovali spolu 278 zariadení, pričom nedostatky zistili len v 20 z nich, aj to nie závažné.
Išlo napríklad o lokše a sušené zmesi na prípravu nápojov po dobe spotreby aj jedlo skladované na zemi či medzi osobnými vecami. Hygienici predajcom vytýkali tiež znečistené stánky, opakované zmrazovanie nespotrebovaných mrazených polotovarov, skladovanie mrazenej kukurice bez mrazničky aj absenciu teplej tečúcej a studenej pitnej vody v stánkoch.
"Vyhovujúca úroveň hygieny a technické zabezpečenie je výsledkom každoročne sa opakujúcich kontrol, ako aj spolupráce s organizátormi predmetných hromadných akcií – vianočných trhov, ktorí sú zo strany orgánov verejného zdravotníctva opakovane upozorňovaní na legislatívne požiadavky pri organizovaní hromadnýchakcií," informoval hlavný hygienik Ivan Rovný.
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva