Dnes je: utorok 14.07.2020 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
14.júla 1764 začali v Bratislave vydávať po nemecky písané Pressburger Zeitung (Bratislavské noviny). Vychádzali nepretržite 165 rokov

Sú ešte Petržalčania Petržlenmi?

Svoje meno dostala Petržalka, ale aj naši predkovia po petržlene. Na pravom brehu Dunaja sa totiž pestoval vo veľkej miere a kvalite. Tie časy sú však už preč a petržlen rozhodne nie je typickou petržalskou rastlinou. Tou sa prirodzene stal petržalský medvedí cesnak.

 

Táto výnimočná rastlina vždy na jar doslova ovládne niektoré lesy v strednej a západnej Európe, no jej výskyt zasahuje aj do južnejších oblastí, akým je Španielsko, sever Talianska a balkánskeho polostrova. Nájdete ju aj vo Veľkej Británii, na juhu Škandinávie, v európskej časti Ruska a na Kaukaze,  ale to, v akom množstve rastie v Petržalke je skutočne výnimočné. Ten, kto niekedy navštívil na jar územie petržalského lesíka, okolie dostihovej dráhy a lesy v blízkosti petržalských jazier vie o čom píšem.

 

Medvedí cesnak má blahodarné účinky na zdravie človeka. Jeho používanie v súvislosti s odstraňovaním zdravotných ťažkostí je zaznamenané už pred stáročiami. „Medvedí cesnak má rovnaké obsahové látky ako cesnak kuchynský, ale pomer jednotlivých látok je odlišný. Celá rastlina obsahuje silicu, tvorenú hlavne organickými zlúčeninami síry, glutamyl peptidmi, saponínmi, lektínmi, polysacharidmi, minerálnymi látkami (napr. selén, jód) a vitamínom C. V gastronómii a na liečebné účely sa využívajú čerstvé listy a cibuľky,“  hovorí Jaromír Kučera z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV).

 

Podľa legendy je názov medvedí cesnak odvodený od jarného medvedieho detoxu. Medvede údajne po zimnom spánku najprv zjedia medvedí cesnak, aby očistili svoje telo. Ich apetít je následne nezastaviteľný. Tento jarný detox si už osvojili mnohí Petržalčania, ktorí petržalský cesnak zbierajú a vyrábajú z neho chutné pesto. Ak však z neho chcete vyťažiť čo najviac, dajte si ho čerstvý – do šalátu, do prílohy, do nátierky, prípadne na dochutenie polievky pred jej dokončením. Odborník na výživu Igor Bukovský upozorňuje, že tepelnou úpravou stráca svoju silu.

Otázkou do budúcnosti teda je, či pri stúpajúcej obľube petržalského cesnaku nebude naša mestská časť musieť opäť pristúpiť k zmene svojho loga, či dokonca názvu ...?!  

 

autor: Peter Petržalský

obyvateľ Petržalky



Autor: Petrzalcan | 04.02.2020 | zobrazené: 412 x |


Podobné články

• Žiaci, učitelia, Petržalčania! Aké nám vystavíte vysvedčenie? (12.07.2020)
• Zber veľkorozmerného odpadu (13.06.2020)
• Prinášame celú správu prezidentky o stave republiky. (05.06.2020)
• Starosta Hrčka vs. sýkorky 1:0 (16.04.2020)
• Najprv uzdravenie, potom sloboda – Veľká noc aj veľká vec (10.04.2020)

Komentáre

FOTOGALÉRIA

Detský svet Central park Petržalka
/