V poslednom mesiaci sa v Bratislave okrem začínajúcich jesenných viróz vyskytla žltačka – hepatitída typu A. Mnoho ľudí preto muselo absolvovať vyšetrenia, nakoľko prichádzali do kontaktu s chorými kolegami. Podľa našich informácií sa hepatitída typu A vyskytla na Ministerstve vnútra SR, medzi policajtmi mestskej polície v Petržalke i na Magistráte hlavného mesta. Mnohí sa preto pýtajú na to, čo hepatitída typu A znamená, aké sú príznaky a aká je najlepšia liečba či prevencia.
Hepatitída typu A sa prenáša fekálno-orálnou cestou. Znamená to kontaktmi s chorým, dotýkaním sa napr. tých istých kľučiek, používaním spoločných toaliet a pod. Vírus sa nachádza v stolici infikovanej osoby. Ak nedodržiavate základné hygienické zásady (napr. umývanie rúk po použití toalety, alebo pred prípravou jedla), môžete nakaziť ostatných.
Na miestach, kde je nedostatočné odstraňovanie odpadu a zásobovanie pitnou vodou, existuje riziko kontaminácie vody hepatitídou. Nakaziť sa môžete práve z tejto kontaminovanej vody, alebo aj z jedla a príborov, ktoré ňou boli umývané.
Hepatitída typu A neprechádza do chronického štádia. To hepatitída typu B či C je prenosná krvou, sexuálne a napr. pri tetovaniach či pirsingu.
Ako sa môžem hepatitíde vyhnúť?
Typ A „vyhľadáva“ ľudí, ktorí nedodržiavajú základné hygienické pravidlá. Nezabúdajte na umytie rúk nekontaminovanou vodou a mydlom (po návšteve toalety, alebo pred prípravou jedla). Pred jedením si umyte zeleninu a ovocie.
Očkovanie – ochrana pred hepatitídou
Najspoľahlivejšou prevenciou pred nákazou je očkovanie. Existuje čistá vakcína proti hepatitíde A, ale často sa využíva očkovanie spoločné proti hepatitíde typu A a B.
Ministerstvo zdravotníctva SR odporúča očkovanie proti hepatitíde typu A. Zaočkovanie prebieha v dvoch dávkach, druhá dávka sa aplikuje 6 – 18 mesiacov po prvej. Očkovanie je nevyhnutné hlavne u osôb, ktoré s týmto vírusom prichádzajú (alebo môžu prísť) do kontaktu. Napríklad:
-zamestnanci laboratórií, čističiek odpadových vôd,
-príslušníci ozbrojených síl, hasičského a záchranného zboru,
-ľudia, ktorí majú chronické ochorenie pečene (stukovatenie pečene, cirhóza, nádory pečene).
-ľudia, ktorí cestujú do krajín so zvýšeným výskytom hepatitídy (Afrika, Ázia a Južnej Amerika).
Povinné očkovanie proti hepatitíde B
Očkovanie proti hepatitíde typu B, je momentálne na území Slovenskej republiky povinné. Vakcína sa podáva do svalu v oblasti ramena – u starších detí, alebo do stehna –u novorodencov. Podľa očkovacieho kalendára Úradu verejného zdravotníctva SR, dieťa bude zaočkované troma dávkami: v 3., 5. a 11. mesiaci života. Ide o hexavalentnú očkovaciu látku, to znamená, že okrem hepatitídy typu B, chráni aj pred:záškrtom, tetanom, čiernym kašľom,detskou obrnou, hemofilovými invazívnymi nákazami.
Čo robiť, ak ste sa nakazili hepatitídou A?
Závažnosť hepatitídy závisí od toho, akým typom vírusu ste sa nakazili. Pri hepatitídach typu A je závažnosť nízka. Inkubačná doba , teda čas od nakazenia sa vírusom, po prvé príznaky pri type A je 30- max 50 dní.
Ako sa cítim, keď mám hepatitídu?
Príznaky hepatitídy môžu byť rôzne. Pri hepatitíde typu A, sa ochorenie začína neurčitými príznakmi – môžete sa cítiť, ako keby ste mali chrípku. Môže sa pridružiť nechutenstvo, zvracanie, hnačky a chudnutie. Neskôr sa prejaví štádium žltačky (žlté očné bielka, koža, tmavý moč a svetlá stolica). Pečeň, ktorá sa nachádza na pravej strane za rebrami, je zväčšená a bolestivá.
Všetky typy hepatitídy majú veľmi podobné príznaky. Zradné je to, že tieto infekcie môžu spočiatku prebiehať bez symptómov.
To, či máte hepatitídu A, vám potvrdí lekár – na základe vyšetrenia.
Diéta je dôležitou súčasťou liečby u skoro všetkých ochorení pečene. Pri hepatitídach je dôležité, aby ste si jedlá pripravovali z čerstvých potravín, a hlavne – jedzte pravidelne, pretože budete horšie zvládať nepravidelné stravovanie. Jedzte 5x denne, menšie porcie, a vyhýbajte sa prejedaniu.
V počiatočných štádiách ochorenia, by mala strava obsahovať najmä cukry, po ústupe ťažkostí pridávajte bielkoviny a tuky. Tuky mierne obmedzte a prijímajte ich vo forme olivového oleja alebo čerstvého masla.
Z bielkovín, si vyberte mliečne výrobky (tvaroh) alebo kvalitné mäso (snažte sa, aby zviera, z ktorého pochádza, nebolo kŕmené antibiotikami a rastovými hormónmi). Jedlá menej soľte, namiesto toho ich dochucujte bylinkami. Taktiež zaraďte do jedálnička potraviny, ktoré majú dostatok vitamínu B a C.
Stravu si upravujte dusením alebo varením, na vyprážanie zabudnite! Rovnaké tabu je alkohol! Obmedzte konzervované potraviny, ktoré môžu obsahovať rôzne chemické látky!