Obľúbený ker sa do našich končín dostal od konca 16.storočia z južných častí Európy. Maliny sa rýchlo stali obľúbeným zdrojov ovocia, ktorý sa navyše rýchlo a sám rozširoval.
Maliny patria medzi sezónne ovocie, ktoré je plné vôní a príjemnej sladkastej chute, niekedy mierne kyselkavej, záleží na odrode. Sú však veľkým zdrojov vitamínov a minerálov a sú jedným z najideálnejších ovocí aj pre ľudí s nadváhou či diabetikov.
Maliny obsahujú prírodné farbivo, ktoré patrí medz. Čím sýtejšej a tmavšej farby sú maliny, tým je koncentrácia tohto farbiva vyššia. Plody, šťava a ďalšie výrobky z nich sú najmä pre obsah antioxidantov cenné pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach napríklad pri zápale priedušiek či reume.
Maliny zlepšujú zdravotný stav fajčiarov a alkoholikov, odporúčajú sa aj pri Alzheimerovej chorobe. Pritom neobsahujú veľa kalórií, jedna šálka čerstvých malín obsahuje 1.48g bielkovín, 64 kalórií a 8g vlákniny.
Maliny sa hodia do koláčov, zákuskov, robia sa z nich marmelády, džemy, sirupy a zahorúca sa hodia napríklad k vanilkovej zmrzline. Sú ideálnym ovocí do rannej ovsenej či pohánkovej kaše, do domáceho bieleho jogurtu, či len tak, samostatne ako zdravá desiata.
Obsahujú mnoho cenných a zdraviu prospešných látok. Najviac vitamínu C, dôležitého v obranyschopnosti organizmu a ochrancu pred virózami. Dôležitý je aj pri procesoch zrážania krvi, pri stavbe kostí a zubov a ďalších procesoch v tele.
Plody obsahujú aj pomerne vysoké množstvo vitamínu A. Ten podporuje zdravý zrak, chráni bunky, ovplyvňuje kvalitu zubov, kostí, vlasov a pokožky a rovnako ako vitamín C bráni prejavom nachladnutia.
Vitamín E, nazývaný aj tokoferol, sa považuje za silný antioxidant. Nakoľko spomaľuje proces starnutia buniek a spevňuje tkanivá, často sa pridáva do kozmetických výrobkov na omladenie pleti. Éčko tiež znižuje krvný tlak a napomáha plodnosti a správnej činnosti pohlavných žliaz.
Maliny obsahujú aj tzv. vitamín P. Tento bioflavonoid nielenže zosilňuje účinky vitamínu C, ale samostatne sa využíva pri liečbe úrazov, bakteriálnych ochoreniach a alergiách. Znižuje dokonca podiel nadmerného množstva tuku v krvi.
Obsiahnutý karotén zase pripraví pokožku na slnečné žiarenie pri opaľovaní. Maliny navyše obsahujú aj vitamíny skupiny B, pričom najrozšírenejšie sú vitamín B1, B2 a B6.
B1 je nazývaný aj vitamín dobrej nálady alebo nervový vitamín, chráni nervovú sústavu, upokojuje a podporuje sústredenie a dobrý psychický stav. B6 zase prispieva k zdraviu ústnej dutiny a tkanív a pôsobí ako prevencia pri predmenštruačnom syndróme. Vitamín B6 v tele výborne spolupracuje s magnéziom a spolu upokojujú nervovú sústavu, účinne bojujú proti prejavom stresu, náladovosti a sú vhodné aj športovcov a fyzicky ťažko pracujúcich ľudí. Maliny obsahujú množstvo minerálov, medzi nimi práve spomínané magnézium. Okrem neho v nich nájdeme vápnik, železo, draslík, či fosfor.
Ako pri každom ovocí, aj tu platí, ovocie doobeda, zelenina poobede. Tak čo, mali ste už dnes svoju dávku malín?
Autorka: MUDr.Iveta Plšeková, šeobecný lekár pre dospelých a výživový poradca