Úrad verejného zdravotníctva vykonával v týchto dňoch kontrolu v predajniach zmrzliny a cukrárňach. A čo kontrolóri zistili?
Spolu bolo odobraných a laboratórne vyšetrených 622 vzoriek cukrárskych výrobkov a zmrzliny. Z uvedeného počtu nevyhovelo 30 vzoriek cukrárskych výrobkov z dôvodu zistenia: nadlimitný počet koliformných baktérií a koagulázopozitívnych stafylokokov, zvýšený počet kvasiniek a plesní a 1 vzorka pre prítomnosť Bacillus cereus.
Zároveň nevyhovelo 43 vzoriek zmrzliny – zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae. Pri kontrolách bolo spolu odobraných 644 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 64 sterov nevyhovujúcich (jednalo sa o stery z rúk pracovníkov, pracovného oblečenia, váhy, pracovného stola na plnenie cukrárskych výrobkov, nerezovej tácky, metličky na šľahanie, noža na krájanie cukrárskych výrobkov, naberačky na zmrzlinu a výrobníka na zmrzlinu) z dôvodu zistenia: prekročené množstvo koliformných baktérií, kvasiniek, prítomnosť Enterobacter, E. Coli, Enterococcus sp., Staphylococcus sp., Streptococcus faecalis, Pseudomonas spec. a Citrobacter freundii.
Prinášame zoznam zistených nedostatkov v Bratislave:
Cafe Milano – cukráreň, OC Centrál, Metodova 6, Bratislava
- nevyhovujúci ambulantný predaj zmrzliny vyrobenej studenou cestou v OC Centrál (nechránený mobilný vozík bez napojenia na tečúcu pitnú vodu, - porcovacie náradie uchovávané v stojatej vode, - označovanie alergénov u cukrárskych výrobkov a zmrzlín,
- uložené opatrenie podľa § 20 ods. 9 zák. č. 152/1995 Z.z. – pozastavenie prevádzky ambulantného predaja zmrzliny, (opakovanou kontrolou nezistený predaj)
- zabezpečiť označovanie alergénov,
Kaviareň Julius Meinl, OC Centrál, Metodova 6, Bratislava
- nevyhovujúca teplota pri vystavovaní cukrárskych výrobkov v chladiacej vitríne,
- zistený nedostatok bol odstránený v priebehu kontroly,
Cukrárska výrobňa s cukrárňou Lőrinc, Krajná ul., Bratislava
- pri kontrole nebol predložený monitoring teplôt chladiacich a mraziacich zariadení (doložený dodatočne), - priemyselne vyrobená zmrzlina nebola označená dátumom otvorenia, - porcovacie náradie na zmrzlinu bolo uchovávané v nádobe so stojatou vodou, - nevyhovujúce skladovanie surovín v mraziacom zariadení (orechy),
- zistené nedostatky budú prerokované s prevádzkovateľom,
Cukráreň Ludvík, Jungmanova 16/18, Bratislava
- 3 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov (koliformné baktérie),
- bude vykonaná následná kontrola s uložením opatrení,
Cukráreň Labužník, Nám. hraničiarov 8/A, Bratislava
- 3 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov (koliformné baktérie),
- bude vykonaná následná kontrola s uložením opatrení,