Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/b/3/b3b46c20-6a27-4615-8372-e7ac4390fcbf/petrzalcan.sk/web/connect.php on line 8
Až polovica Slovákov má nedostatok vitamínu D
Dnes je: sobota 14.12.2024 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Dnes zamračené s dažďom

Až polovica Slovákov má nedostatok vitamínu D

Napriek tomu, že tento rok máme teplú zimu, je zamračené a naše telo má nedostatok vitamínu D.

 

Nepatríme ani medzi prímorské krajiny a tak na našom jedálničku denne nefigurujú ryby. Opäť mínus  v príjme vitamínu D.

 

A prečo o ňom hovoríme? Jednou z novodobých chorôb je nedostatok vitamínu D. Na Slovensku možno až polovica populácie trpí jeho nedostatkom.

To sa následne prejavuje vo vysokom počte ochorení ako osteoporóza, cukrovka, srdcovocievne ochorenia, rakovina či časté ochorenia dýchacích ciest, poruchy imunity.

 

Vitamín D v našom tele je nepostradateľný. Podporuje vstrebávanie vápnika a fosforu čo je dôležité pri metabolizme kostí.

Nedostatok vitamínu D sa môže odzrkadliť v častom výskyte infekcií dýchacích ciest. Tento vitamín totiž aktivuje našu prirodzenú imunitu a NK bunky nazývané prirodzené zabíjače, dôležité v protirakovinom zápase v našom tele.

 

Je dôležitý pri liečbe niektorých ochorení kože napríklad psoriázy. Jeho nedostatkom nesmú trpieť budúce mamičky a matky počas dojčenia. Každá mama pozná, ako svojmu malému dieťaťu dáva kvapky vitamínu D pre správny vývoj kostí i mozgu.

 

Ale vedeli ste, že nedostatok vitamínu D môže aj za depresie či únavu? Zvažuje sa aj jeho význame pri vzniku sclerosis multiplex, neutralizácii toxických účinkov olova a ďalších ťažkých kovoch. Posledné štúdie naznačujú, že vitamín D môže zlepšiť glukózovú toleranciu nielen u diabetikov a znížiť riziko cukrovky 1.typu.

 

Vysvetlili sme si teda, ako je pre nás vitamín dôležité. Ale čo v prípade, že ho máme málo?

Musíme zvýšiť jeho príjem stravou. Najlepším zdrojom vitamínu D je najmä rybí olej a tučnejšie ryby– losos, haring, kapor, zubáč. Okrem toho aj vaječné žĺtky, huby, droždie, kakao, kokos či mlieko a mliečne produkty. Z rastlín ho obsahuje lucerna siata a avokádo.

 

Déčkom sú umelo obohatené aj niektoré potraviny, napríklad cereálie, rastlinné tuky a mliečne výrobky. Denne by ste mali prijať asi 5 až 10 mikrogramov tohto vitamínu, čo zodpovedá minimálne 200 g ryby alebo trom vajíčkam, v zime však treba zvýšiť príjem tohto vitamínu až trojnásobne.

 

No najdôležitejšie formy tohto vitamínu sú D3, ktorý vzniká v koži účinkom slnečného UV žiarenia.   Pobyt na čerstvom vzduchu a slnenie sa aj v zimných mesiacoch preto nie sú nepodstatné. Pomáha aj návšteva solária.

 

Ak vám ryby nechutia, alebo si ich denne nemôžete dovoliť, je tu možnosť užívať ho vo forme výživového doplnku s vitamínom D.  Za deň je potrebná dávka od 200 UI do 4000 UI/deň.

 

ČO povedať na záver? V zime by mali zdraví ľudia nad 50 rokov, kojace mamičky, tehotné ženy a malé deti. Ale aj ľudia, ktorí sú často chorí, diabetici a obézni ľudia. A jedálniček treba prispôsobiť ročnému obdobiu tiež.

 

 

 



Autor: Petrzalcan | 15.01.2014 | zobrazené: 3694 x |


Podobné články

• Covid nezmizol. Je tu a vždy bude (16.10.2023)
• Ako na močové infekcie (13.06.2023)
• Darujte krv (20.05.2023)
• Preventívne prehliadky zachraňujú životy. (28.04.2023)
• Sedavý život = cesta k zdravotným problémom (09.12.2022)

Komentáre