Jeseň je obdobím zberu plodín. Jednou z typických jesenných poľných a záhradných plodín je tekvica..
Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, obsahujú škrob a pektín a majú minimálny obsah bielkovín. Tieto vlastnosti ju predurčujú na prípravu rôznych diétnych jedál a je vhodným spestrením jedálneho lístka najmä pre deti. Prinášame niekoľko nových receptov:
Tekvica s tofu
Suroviny: 400 g bieleho tofu,1 menšia biela tekvica,1 cibuľa,3 strúčiky cesnaku,2 mrkvy,olej, soľ, mleté čierne korenie, kôprové semená, feniklové semená, petržlenová vňať.
Postup: Tofu nakrájame na kocky. Pridáme 1 lyžicu sójovej omáčky a necháme postáť. Potom opražíme na oleji do chrumkava. Vyberieme. Kôprové a feniklové semená roztlčieme v mažiari. Do výpeku vložíme nakrájanú cibuľu s cesnakom, kôprom a feniklom. Orestujeme. Pridáme nastrúhanú mrkvu, opražíme, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, osolíme a okoreníme. Zakryjeme a na slabom plameni dusíme domäkka. Vložíme späť tofu a prehrejeme. Posypeme vňaťou. Podávame s chlebom alebo s ryžou.
Tekvicová praženica
Suroviny: cibuľa, olej, biela tekvica (cuketa), vajíčka, soľ, mletá červená paprika, petržlenová (zelerová) vňať.
Postup: Cibuľu nakrájame najemno, tekvicu očistíme a nastrúhame nahrubo. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme tekvicu a pár minút za občasného miešnia restujeme, opekáme domäkka. Nezakrývame. Do hotovej tekvice vylejeme vajíčka rozšľahané so soľou a za stáleho miešania necháme stuhnúť. Na tanieri posypeme mletou paprikou a nasekanou vňaťou. Podávame s chlebom.
Tekvicovo paradajková polievka
Suroviny: 1 biela tekvica, 1 šálka krájaných paradajok, 1 cibuľa, olej, 2 lyžice hladkej múky, 200 ml šľahačkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie, rasca, čerstvý kôpor.
Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno, tekvicu očistíme a nahrubo nastrúhame. Čerstvé paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na drobné kocky, príp. použijeme polotovar z plechovky. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme paradajky a tekvicu, osolíme, pridáme rascu a zakryté udusíme domäkka. Múku rozmiešame so smotanou, prilejeme k zelenine a povaríme. Prívarok ochutíme mletým čiernym korením a nasekaným kôprom