Tradícia je tradícia. Bez stromčeka a kapra to pre mnohých nie je ono. Nie každému však chutí a najmä rodičia malých detí premýšľajú čo miesto kapra. Rýb je dnes v ponuke veľa, ale ktorá je najlacnejšia a ktorá má najmenej kostí?
Posledné dni pred Vianocami všetci zháňame ryby. Ak patríte medzi fanúšikov kapra, možno už nejakého máte doma vo vani. Alebo si ho kupujete tesne pred sviatkami a necháte zabiť? Kapor má na Slovensku tradíciu, je to naša najrozšírenejšia ryba, historicky je to dané už od stredoveku,hovoria rybári a predajcovia. No mnohé rodiny už zakúsili lososa, šťuku či zubáča.
Tu je prehľad najčastejších rýb a ich malá charakteristika z hľadiska kostičiek:
Kapor je tradičná slovenská klasika na štedrovečernom stole. Pozor na drobné kostičky.
Pstruh je našej domácej proviniencie. Má výbornú chuť a ľahké odstránenie kostí. Patrí medzi tučnejšie ryby, ale obsahuje zdravé tuky, netreba sa báť.
Jeseter je v našich končinách ojedinelý, vôbec nemá kosti, len chrupavky. Má tučnejšie, maslové mäso.
Šťuka, náš domáci zástupca. Mnohí majú radi túto dravú rybu, nevadí im ani množstvo medzisvalových kostí, pretože to mäso stojí zato.
Sumec je ideálny pre starších ľudí i deti, má menej kostí, pretože má len chrbticu a rebrá.
Amur, výborná ryba, je podobný kaprovi, avšak má chudšie, o niečo kvalitnejšie a svetlejšie mäso.
Z mrazených rýb sa u nás predávajú najmä:
Zubáč, ktorý má jemné mäso v rámci dravých rýb a dá sa pripraviť aj bez kosti.
Halibut patrí medzi mastné ryby, ale bez kostí. Veľmi populárna na západe, u nás nie je až taká známa.
Tuniak, už pomerne rozšírený v našich končinách má tučné mäso, veľmi vhodné na tepelnú úpravu, avšak aj poriadne drahé.
Losos je tiež čoraz populárnejšia ryba, tučná, ale veľmi chutná. Menej masti majú filety smerom od chvostu.
Treska je veľmi obľúbená ryba, má málo kostí. Dá sa pripraviť aj na masle, aj vyprážaná. Nie je mastná, ale šťavnatá.