Konečne ju môžete dostať aj na Slovensku a vypestovať si ju doma v črepníku.
Je to rastlinka, ktorá je vhodná pre diabetikov, ako aj ľudí, ktorí sa vyhýbajú klasickému cukru a používajú iné náhrady.
Nie, nehovoríme o stévii, ktorú už na Slovensku poznáme dlho.
Ide o lípiu. Nepoznáte? Povieme vám niečo o nej.
Lípia je atraktívna úžitková rastlina, ktorú pestovali už Mayovia a Aztékovia v predkolumbovskom Mexiku.
Zvykne sa nazývať aj aztécky cukor. Lípia sladká môže smelo súperiť so známejšou stéviou.
Listy a stopky lípie totiž obsahujú hernandulcín, zlúčeninu, ktorá je 1000 krát sladšia ako cukor, a asi trikrát sladšia ako steviozid zo stévie.
Dobre znáša izbové podmienky, vynikne v závesnom košíku. Rastlina je mimoriadne aromatická, už pri jemnom dotyku sa z nej šíri silná citrónovo-mentolovo-gáfrová vôňa. Lípia je vynikajúca na sladenie bylinkových či ovocných čajov a dá sa z nej pripraviť vynikajúci likér.