Poznáte melasu? Začať s ňou deň je krokom k zlepšeniu zdravia. Povieme si prečo.
Trstinová melasa je vedľajší produkt výroby cukru z trstiny. Ide o prírodnú zmes organických vitamínov, minerálov, enzýmov, aminokyselín a ďalších aktívnych zložiek. Pomáha udržovať organizmus v dobrej kondícii a je výborným pomocníkom pri mnohých ochoreniach. Je určená starším ľuďom, športovcom, deťom a mládeži, budúcim mamičkám, ale prakticky všetkým, ktorí chcú byť zdraví.
Trstinová melasa obsahuje stopové prvky a minerály: chróm, zinok, selén, mangán, molybdén, meď, horčík, fosfor a ďalšie. Súčasťou melasy je vápnik, železo, sodík a draslík.
V melase sa taktiež nachádza 7 esenciálnych, pre človeka veľmi významných aminokyselín. Tie si naše telo nedokáže vyrobiť, preto sa do organizmu dostávajú potravou. Melasa obsahuje aj celý rad vitamínov – vitamín A, D, vitamíny skupiny B. Dôležitou zložkou sú enzýmy a nenasýtené mastné kyseliny: linel, linolen, olein a plamitin. Melasa nám poskytuje spoľahlivú prevenciu proti celému množstvu chorôb, ako napríklad:
artérioskleróza, vysoký krvný tlak, angína pectoris, infarkt, kŕčové žily, anémie, hemoroidy
ekzémy, psoriáza, bercové vredy, zápal priedušiek, artritída, artróza, reumatické ochorenia, kostné metastázy, osteoporóza, chronická zápcha, diabetes, žlčníkové a obličkové kamene, obezita, zažívacie problémy, hypovitaminóza, neuróza, migrény, dysmenorhea, zápaly vaječníkov.
Melasa z cukrovej trstiny je svojím výrobným charakterom vhodná ako koncentrát a má špecifickú chuť, ktorá nie každému vyhovuje. Odporúča sa riediť melasu vodou, pričom sa rýchlejšie rozpúšťa v horúcej vode ako v studenej. Aby sme vylepšili chuť a súčasne i zdravú hodnotu, môžeme do jedného pohára pridať 1-2 lyžičky jablčného octu alebo citrónovej šťavy. Rovnako môžeme melasu zamiešať do čaju, mlieka, sójového nápoja, jogurtu, jablčného pyré. Odporúča sa ráno denná dávka 1-2 čajové lyžičky, čo zodpovedá asi 40 gramom pre dospelého človeka a primerane podľa hmotnosti sa určí pre školopovinné a menšie deti. Začnite deň vypitím 2-3dcl vody s citrónom a melasou. Uvidíte, že to stojí za to.
Začiatok pestovania cukrovej trstiny sa odhaduje na 6-7 tisíc rokov pred Kristom. Odtiaľ sa asi v 4. tisícročí pred Kristom dostala cez južný Pacifik, Malajziu a Indočínu do Indie. Do Európy sa dostala až v dobe Alexandra Veľkého, niekedy okolo roku 325 pred naším letopočtom.
Po prvýkrát sa slovo „melasa“ (molases) objavuje v budhistických spisoch, v ktorých je melasa označená ako veľmi účinný liečebný prostriedok. Je zaujímavé, že dlho melasu stotožňovali so včelím medom.