Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/b/3/b3b46c20-6a27-4615-8372-e7ac4390fcbf/petrzalcan.sk/web/connect.php on line 8
Poradíme ako pripraviť kvalitné medovníčky
Dnes je: streda 08.05.2024 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Dnes Výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika

Poradíme ako pripraviť kvalitné medovníčky

Aj vy sa trápite každý rok s pečením vianočných medovníčky?  Niektoré recepty sú lepšie, niektoré horšie ale existujú aj rôzne iné dôvody prečo sa medovníky vydaria, alebo nie. Prinášame vám niekoľko dobrých rád.

 

Všetko sypké preosiať (múka, práškový cukor, mleté korenie, kypridlo) - nejde iba o odstránenie hrubých častí a prípadných nečistôt, ale hlavne o nakyprenie,prevzdušnenie surovín.

 

Múku používame pšeničnú alebo ražnú, hladkú (T 650). Múka špeciál sa neosvedčila - cesto sa viac lepí! Pred miesením cesta múka nemá byť v chladnej miestnosti. Múka má mať izbovú teplotu. Je dobré múku vopred mierne zohriať , napríklad na radiátore.

 

Na pečenie medovníkov použiť staršiu múku (najlepšie 3 a viac mesiacov po dátume výroby v mlynoch).

 

  • Cukor má byť práškový, pokiaľ možno čo najjemnejší. Na polevu iný cukor nie je možné použiť. Výrazne sa líši kvalita práškového cukru od jednotlivých výrobcov. Je vhodné dostupné značky vyskúšať. Jemnosť cukru je dôležitá aj pre prípravu cesta, no najviac sa jeho kvalita prejaví na poleve. Ak sú v cukre kryštáliky, poleva pri zdobení upcháva kornútiky.

 

  • Korenie. Základnú zmes perníkového korenia tvoria - fenikel, aníz a klinček. K tomu podľa chuti môžme pridať badián (plod tropického stromu Illicium verum), škoricu, vanilku, muškátový kvet. V starých receptúrach nechýba čierne korenie, ktoré nesmie spôsobovať pálivú chuť, ale v primeranom množstve vhodne zvýrazňuje chuť ostatných prísad.

 

  • Korenie mlieť tesne pred prípravou cesta inak by mohlo stratiť na intenzite chute a vône. Osvedčilo sa mletie na elektrickom mlynčeku na kávu. Je vhodné vyhradiť si v domácnosti jeden takýto mlynček.

 

  • Kypridlo. Na kyprenie medovníkov používame buď jedlú sódu bikarbónu alebo uhličitan amónny (tzv. amónium, alebo cukrárske droždie). Ak je sódy bikarbóny alebo amónia kúpené väčšie množstvo, rozdelíme ho podľa množstva do mikroténových vrecúšok a zatavíme ich. Na niektoré medovníky (napr. liate) sa používa aj klasický práčok do pečiva. Kypridlo v recepte nikdy nesmieme zameniť. Do cesta na zdobené medovníky použiť sódu bikarbónu a nie amónium. Pri použití amónia by figúrky príliš " narástli " do výšky a zmenili tvar. kypridlo musíme tiež preosiať! Hrudky alebo nedostatočné premiesenie kypridla v ceste by narobilo v upečených medovníkoch bubliny.

 

  • Mlieko, maslo a med spoločne ohriať. Med potom dobre prijme potrebné množstvo múky.

 

  • Liter medu váži 1,41 kg a naopak 1 kg medu má obsah 710 ml.

 

  • Med v medovníkoch nemožno nahradiť žiadnym sirupom. Všetky (domáce aj priemyselné) pokusy skončili neúspešne. Upečené medovníky tvrdli, boli skrátka iné!

 

Lepivosť cesta závisí od druhu medu, veľkosti vajec a druhu múky. Ďalšiu múku pridať a zapracovať do cesta podľa potreby. Keď sa už cesto takmer nelepí, zakryjeme ho mikroténovou fóliou (aby neoschlo) a uložíme do chladničky.

 

  • Z odpočinutého cesta odoberáme po častiach a rozvaľkáme na placku. Čím väčšie figúrky, tým hrubšia placka. Ak je cesto už príliš tuhé a predsa sa lepí, očistíme valček až potom pokračujeme. Rozvaľkanú placku nesmieme prevracať. Omúčený povrch medovníka povrch medovníka po upečení nevyzerá dobre a zle sa zdobí.

 

  • Plech na pečenie vytrieme tukom (tenká vrstva) a posypeme  hladkou múkou. Plech je taktiež možné potrieť včelím voskom, alebo použiť papier na pečenie. na plech dávame medovníky len približne rovnakej veľkosti, inak sa tie menšie spália skôr ako sa dopečú tie väčšie. Kúsok medovníka na plechu uhladíme inak inak nám pod ním môže zostať bublina vzduchu. Povrch medovníkov pred vložením do rúry otrieme, aby na nich nezostala múka.

 

  • Medovníky pečieme vo vopred vyhriatej rúre do svetlo hneda. Čím hrubšie cesto, tým pomalšie sa medovníky majú piecť.

 

  • Ak sa nám medovníky roztekajú, urobili sme jednu z nasledovných chýb: riedke cesto, veľmi namastený plech, málo vyhriata rúra, nestekutený (skryštalizovaný) med, zle odvážené množstvo kypridla.

 

  • Ak sa tvoria medovníkom bubliny: nedostatočná homogenizácia (rozmiešanie) kypridla, na plechu sme figúrky nepotreli.

 

  • Upečené medovníky snímame z plechu nožom, alebo širokou špachtľou ešte horúce a kladieme na rovnú dosku. Okamžite ich, najlepšie štetcom, natrieme glazúrou zo žĺtka, alebo rozšľahaného vajíčka.

 

  • Konzistencia medovníkov sa v priebehu skladovania mení podľa použitého receptu a vlhkosti prostredia. V suchom byte chránime medovníky pred vysychaním potravinárskou fóliou.

 

 

 


Fotogaléria



Autor: Petrzalcan | 06.12.2014 | zobrazené: 3349 x |


Podobné články

• Pozvánka na pietnu spomienku (10.11.2023)
• Memorial pri bunkri (23.09.2023)
• Dnes začína obľúbený festival DNI PETRŽALKY 2023. (23.06.2023)
• Poďte dnes do múzeí a galérií (13.05.2023)
• Novinky z petržalskej plavárne (12.02.2023)

Komentáre