Dnes je: streda 13.11.2019 | Sviatok má: | Zajtra má sviatok: kontakt@petrzalcan.sk
head
Dnes je Medzinárodný deň nevidiacich

Čo presne znamená potravinová intolerancia?

Hoci potravinová intolerancia nie je priamo život ohrozujúci stav, nemal by sa podceňovať, lebo ovplyvňuje kvalitu života a môže napodobňovať rôzne ochrenia.
Postihnuté osoby majú sťaženú schopnosť viesť normálny zdravý život.

 

Výskyt potravinovej intolerancie je pomerne častý – odhaduje sa, že ňou trpí asi 45% obyvateľov.

Príznaky bývajú často nejasné a základná príčina problému – potravina, nie je
vždy správne diagnostikovaná. Trpiaci sa často sťažujú na pocit nafukovania
a bývajú neustále unavení. Potvrdili nám to aj v ambulancii Vitality, kde test vykonávajú nielen pre svojich pacientov.

Potravinová intolerancia je v podstate neobvyklá reakcia Vášho tela na určité
potraviny, ktorá sa môže prejaviť niekoľkými spôsobmi. Niektorí ľudia môžu trpieť
na jeden z príznakov ako napr. neznesiteľné bolesti hlavy, zatiaľ čo iní trpia
nadúvaním, migrénou či kožnými alebo respiračnými ťažkosťami.
Na rozdiel od okamžitých príznakov potravinovej alergie, príznaky potravinovej
intolerancie sa často objavujú niekoľko hodín alebo dokonca dní neskôr.
V skutočnosti si mnohí ľudia trpiaci na potravinovú intoleranciu po stanovení
diagnózy a po odstránení ich problému v potravinách, uvedomujú, že boli vystavení
miernym príznakom potravinovej intolerancie po celý svoj život.

 

Klasická alergia, ktorá sa prejaví pri styku s určitou potravinou (ako napr. na arašidy alebo morské plody), je charakteristická okamžitou a často silnou reakciou imunitného systému.

 

Medzi príznaky potravinovej alergie patria vyrážky, kýchanie, podráždenie pokožky, opuchy, nádcha, únava, hnačka a zvracanie. Obvykle sa tieto príznaky objavia v priebehu niekoľkých minút po konzumácii, prípadne styku s danou potravinou, i keď môžu sa oneskoriť aj o niekoľko hodín.

Potravinová alergia je pomerne zriedkavá – je diagnostikovaná u približne 2,5% populácie. Medzi najčastejšie prípady patria potravinové alergie na arašidy, orechy (mandle a para orechy), vajcia, mlieko, ryby a kôrovce.

 

Pri styku s pôvodcom potravinovej alergie telo produkuje špecifické protilátky (IgE) na ‘potlačenie’ alergénov týchto potravín, a ak sa následne takéto jedlo skonzumuje, imunitný systém zareaguje uvoľnením histamínu a ďalších prirodzene vyskytujúcich sa chemických látok v tele. Alergické reakcie na potraviny sa môžu značne líšiť v ich závažnosti, pričom niektoré z nich môžu byť aj smrteľné.

 

Potravinová intolerancia

Alergia na potraviny

Reakcie sú oneskorené a symptómy sa môžu objaviť za niekoľko dní

Reakcie sa obyčajne objavujú rýchlo, maximálne do 2 hodín od styku s potravinou

Môžete byť intolerantný k viacerým potravinám v rovnakom čase.

So vznikom alergie úzko súvisí náš imunitný systém a je reakciou na špecifickú potravinu.

Bežné sú početné symptómy, od migrény cez opuchy, únavu a všeobecný pocit nepohody.

Symptómy: ťažkosti s dýchaním, vyrážky, opuchy, nádcha a anafylaktický šok. Tieto môžu potenciálne ohrozovať ľudský život.

 

 

 

 

 



Autor: Petrzalcan | 03.03.2013 | zobrazené: 1420 x |


Podobné články

• Prilákajú nových lekárov? (06.11.2019)
• Petícia za odvolanie prednostu Záhumenského i petícia na jeho podporu (05.11.2019)
• Pomoc nie len pre vašu imunitu (22.10.2019)
• Zdravotnícke novinky Petržalka (14.10.2019)
• Alzheimerova choroba a ako ju zistiť (09.08.2019)

Komentáre

FOTOGALÉRIA

Detský svet Central park Petržalka

ANKETA

Ako ste spokojní s čistotou v Petržalke? Oznámkujte ako v škole:

1
(38)

2
(20)

3
(25)

4
(41)

5
(36)


spolu 160 hlasov
/